Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 szklanka ryż
1 puszka groszek konserwowy
1 sztuka jabłko
1 garść żurawina
suszona1 ząbek czosnek
2 gałązki bazylia
1 gałązka mięta
1 sztuka cytryna
2 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie, ostudź. Jabłko umyj, pokrój w słupki i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Groszek osącz z zalewy. Ryż wymieszaj z jabłkiem, groszkiem i żurawiną.
- Zioła opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W soku z 1/2 cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj czosnek, zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki