Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka ryż
ugotowany na sypko - sok z cytryny
do smaku - musztarda
do smaku - 100 g kurczak
ugotowany, bez skóry - 1 sztuka pomarańcze
- 1/2 szklanki orzechy włoskie
- 1 łyżka estragon
posiekany, zielony - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 łyżki oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż przełóż do miski. Następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem, polej oliwą i dodaj musztardę. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Pomarańczę obierz, pokrój w kostkę i oczyść z pestek. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z pomarańczą i estragonem. Na koniec dodaj przygotowany wcześniej ryż i delikatnie wszystko wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa