Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki śledź
matiasy - 2 sztuki jabłka
czerwone - 5 sztuk buraki czerwone
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 2 łyżki majonez
- pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 5 gałązek koperek
- 2 łyżki orzechy włoskie
posiekane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jeśli śledzie są bardzo słone, namocz je w wodzie lub mleku. Osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
- Buraki wyszoruj i gotuj w łupinach przez 2 godziny. Ugotowane buraki przelej zimną, wodą, obierz i pokrój w dużą kostkę. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i razem ze skórką pokrój w słupki.
- Do miski wrzuć buraki oraz jabłka. Wymieszaj z jogurtem i majonezem, dopraw do smaku pieprzem. Dodaj pokrojone śledzie, posyp orzechami i udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia