Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 460 g filety śledziowe
- 3 sztuki buraki czerwone
małe - 160 g śmietana
12% - 1 sztuka jabłko
- 5 sztuk ogórki konserwowe
- 3 łyżki sok z cytryny
- 1 sztuka cebula
- pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki umyj, zalej zimną wodą i gotuj przez 25 minut. Odcedź, zahartuj i wystudź. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój ogórki i jabłko. Obierz cebulę i posiekaj.
- Śledzie opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj buraki, ogórki, jabłko oraz cebulę. Dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Wstaw do lodówki, by smaki się połączyły.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia