Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki płaty fileta śledziowego matias z zalewy solnej
- mleko
- 2 sztuki płaty fileta śledziowego a la łosoś z zalewy olejowej
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 sztuka świeży ogórek
- 1 sztuka gruszka
- świeży szczypior
- świeżo zmielony pieprz
- zioła prowansalskie
- lubczyk
- bazylia
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Matiasy włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie pokrój je w dość szerokie pasy. Płaty a la łosoś również pokrój w paski.
- Cebulę obierz, przetnij na pół i pokrój w półplasterki. Przelej wrzątkiem. Ogórka umyj, pokrój w kostkę. Gruszkę umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem.
- Płaty śledziowe oprósz pieprzem i ziołami. Wrzuć je do ogórka, szczypiorku, gruszki i cebuli. Skrop wszystko oliwą. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Przed podaniem ponownie wymieszaj.
Źródło przepisu: Palce lizać