Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki płaty śledziowe w occie
1 sztuka por
1/2 sztuki jabłka
1 pęczek koperku
270 g śmietany 18%
sól
pieprz
kilka korniszonów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Por dokładnie oczyść. Przekrój go wzdłuż na 2 części i posiekaj na drobne półksiężyce. Przelej na sicie wrzątkiem i zostaw by ostygł.
- Płaty śledziowe opłucz i pokrój w kostkę. Korniszony i obraną połowę jabłka pokrój na małe kawałki.
- Do miski z porem dodaj pokrojone śledzie, korniszony oraz jabłko. Koperek posiekaj i posyp nim składniki umieszczone w misce.
- Na koniec dodaj 270 g śmietany i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku