Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki ziemniaki
- 100 g marchew
konserwowa - 100 g seler konserwowy
- 2 sztuki jajka
- 2 sztuki jabłko
duże - 3 sztuki ogórek konserwowy
- 1 sztuka cebula
- 1 główka sałata
mała - 300 g śledź
marynowane, w kawałkach - 200 g majonez
- 2 łyżki musztarda
- 1/2 łyżeczki ocet
- sól morska
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zalej osolonym wrzątkiem, gotuj przez 10 minut i odcedź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz. Sałatę porwij na pojedyncze liście, umyj i osusz. Marchewkę oraz seler osącz z zalewy. Ogórki, jabłka oraz cebulę drobno posiekaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużej misce połącz jabłka, ogórki, śledzie, sałatę, marchewkę, seler oraz cebulę. W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, ocet, sól i pieprz. Warzywa ze śledziami polej powstałym sosem majonezowym i wymieszaj.
- Gotową sałatkę rozłóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż pokrojone w ćwiartki jajka.
Źródło przepisu: Smacznego!