Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk filetów śledziowych
- 1 sztuka soczyste jabłko
- 1 sztuka por
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
- kilka gałązek koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Jabłko umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Por pokrój w plasterki.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz musztardą. Dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą.
- Śledzie wrzuć do miski. Dodaj orzechy, jabłka oraz por. Polej wszystko sosem, wymieszaj. Udekoruj koperkiem i schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia