Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g filetów śledziowych solonych
- 1 szklanka mleka
- 1 sztuka winne jabłko
- 1 sztuka pomarańcza
- 1 sztuka kiszony ogórek
- 1 sztuka cebula
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko umyj, osusz i pokrój w kostkę. Pomarańczę oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Majonez przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Do miski wrzuć owoce, ogórek i cebulę. Dodaj sos majonezowy i wymieszaj.
- 3/4 śledzi ułóż na półmisku, zalej sosem owocowo-warzywnym. Na wierzch wyłóż pozostałe śledzie. Wstaw sałatkę na 2 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Przyślij przepis