Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g filetów śledziowych solonych
1 szklanka mleka
1 sztuka winne jabłko
1 sztuka pomarańcza
1 sztuka kiszony ogórek
1 sztuka cebula
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
cukier
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko umyj, osusz i pokrój w kostkę. Pomarańczę oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Majonez przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Do miski wrzuć owoce, ogórek i cebulę. Dodaj sos majonezowy i wymieszaj.
- 3/4 śledzi ułóż na półmisku, zalej sosem owocowo-warzywnym. Na wierzch wyłóż pozostałe śledzie. Wstaw sałatkę na 2 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Przyślij przepis