Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
5-6 sztuk filetów śledziowych w oleju
2 sztuki średnie cebule
3-4 sztuki średnie ziemniaki
1 sztuka marchewka
3 sztuki jajka
kilka łyżek majonezu
szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie osącz z oleju i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i posiekaj.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i drobno posiekaj. Surową marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W szklanej salaterce układaj kolejno: śledzie, cebulę, ziemniaki, marchewkę, jajka oraz majonez. Nie mieszaj. Wierzch sałatki udekoruj pozostałym żółtkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.
- Gotową sałatkę schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka