Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 5 liści sałata masłowa
- 5 liści sałata lodowa
- 150 g ser wędzony
ostry - 100 g ser kozi
twardy - 2 sztuki grejpfurt czerwony
- 2 łyżki migdały
w płatkach - 1 łyżka pistacje
posiekane
- Sos:
- 1/2 szklanki jogurt naturalny
- 1 łyżka miód
- 1 szczypta imbir
- 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta pieprz zielony
mielony - 1 łyżka oregano
świeże liście
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałaty umyj, liście porwij na kawałki i ułóż na talerzu. Grejpfruty obierz, usuń białe błonki i pokrój w plasterki. Sok zlej do naczynia.
- Plasterki grejpfruta ułóż na liściach sałaty, posyp wiórkami serów, płatkami migdałowymi i orzechami.
- Jogurt wymieszaj z miodem, sokiem z grejpfrutów i przyprawami. Dodaj oregano. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Twoje przepisy