Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka słonecznik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • wędzone lub gotowane mięso z kurczaka
  • 20 dag  pieczarek
  • 1 sztuka cebula
  • 3 sztuki jajka
  • 10 dag  żółtego sera gouda
  • majonez
  • czarne oliwki bez pestek
  • sól
  • pieprz
  • olej
    Dodatkowo
  • 1 sztuka pomidorek koktajlowy
  • chipsy
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz. Pieczarki oczyść i z cebulą pokrój w małą kostkę. Podsmaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, wydrąż żółtka, odłóż. Białka i żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Garść sera odłóż. Oliwki pokrój w plasterki, mięso w kostkę.
  3. W niezbyt głębokim talerzu ułóż kolejno: mięso, pieczarki, białko, a następnie żółty ser. Każdą warstwę smaruj majonezem. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie sałatkę posyp oliwkami, a następnie startym żółtkiem, tak aby oliwki były widoczne. Z połówek pomidorka i oliwki zrób biedronki. Przed podaniem dookoła sałatki ułóż chipsy. Udekoruj natką.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE