Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- wędzone lub gotowane mięso z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- 1 sztuka cebula
- 3 sztuki jajka
- 10 dag żółtego sera gouda
- majonez
- czarne oliwki bez pestek
- sól
- pieprz
- olej
- Dodatkowo
- 1 sztuka pomidorek koktajlowy
- chipsy
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz. Pieczarki oczyść i z cebulą pokrój w małą kostkę. Podsmaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, wydrąż żółtka, odłóż. Białka i żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Garść sera odłóż. Oliwki pokrój w plasterki, mięso w kostkę.
- W niezbyt głębokim talerzu ułóż kolejno: mięso, pieczarki, białko, a następnie żółty ser. Każdą warstwę smaruj majonezem. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie sałatkę posyp oliwkami, a następnie startym żółtkiem, tak aby oliwki były widoczne. Z połówek pomidorka i oliwki zrób biedronki. Przed podaniem dookoła sałatki ułóż chipsy. Udekoruj natką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!