Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
100 g ryżu białego długoziarnistego
200 g wędzonego łososia sałatkowego
ogórek sałatkowy
1 główka sałaty o niewielkich liściach
2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki chrzanu wasabi
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.
- Ogórek obierz i pokrój w kostkę. Połącz z ryżem i łososiem. Lekko wymieszaj.
- Przygotuj dressing z octu, wasabi, sosu sojowego i oliwy. Wymieszaj z sałatką. Rozłóż ją na liściach sałaty.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca