Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka truskawkowo-szpinakowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  truskawek
  • 10 dag  szynki konserwowej drobiowej
  • garść młodych liści szpinaku
  • 1 łyżka  ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
    Sos winegret
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok z dużej cytryny
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.
  2. Szpinak opłucz, osusz, wybierz jasnozielone młode listki. Większe rozerwij na kawałki, mniejsze z samego środka zostaw w całości.
  3. Szynkę pokrój w słupki. Wymieszaj ją razem ze szpinakiem i truskawkami.
  4. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Sałatkę skrop przygotowanym sosem, posyp marynowanym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE