Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
50 dag truskawek
10 dag szynki konserwowej drobiowej
garść młodych liści szpinaku
1 łyżka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sos winegret
4 łyżki oliwy
sok z dużej cytryny
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.
- Szpinak opłucz, osusz, wybierz jasnozielone młode listki. Większe rozerwij na kawałki, mniejsze z samego środka zostaw w całości.
- Szynkę pokrój w słupki. Wymieszaj ją razem ze szpinakiem i truskawkami.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę skrop przygotowanym sosem, posyp marynowanym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca