Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Sałatka:
- 1 główka sałata rzymska
- 120 g filet z kurczaka
- 1 sztuka jabłka
średnie - 1 garść suszona żurawina
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 sztuka jajka
- pieprz czarny
do smaku - mąka pszenna
do panierowania - bułka tarta
do panierowania - 4 łyżki masło klarowane
- Sos kremowy:
- 50 g ser topiony
kremowy - 50 g majonez
- 2 łyżki jogurt naturalny
- 1/2 pęczki szczypior
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać.
- Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na maśle na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.
- Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl