Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Sałatka:
1 główka sałata rzymska
120 g filet z kurczaka
1 sztuka jabłka
średnie1 garść suszona żurawina
1 łyżka sok z cytryny
1 sztuka jajka
pieprz czarny
do smakumąka pszenna
do panierowaniabułka tarta
do panierowania4 łyżki masło klarowane
- Sos kremowy:
50 g ser topiony
kremowy50 g majonez
2 łyżki jogurt naturalny
1/2 pęczki szczypior
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać.
- Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na maśle na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.
- Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl