Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki papryka zielona
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki ogórek zielony
- 300 g pomidorki koktajlowe
- 1 pęczek dymka ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnek
- 2 gałązki bazylia
- 2 gałązki oregano
- 1 łyżka chrzan
- 1 sztuka cytryna
- 6 łyżek oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz, umyj. Ogórki obierz i zetrzyj razem z marchewką na dużych oczkach tarki. Dymkę oczyść i razem ze szczypiorkiem posiekaj. Pomidorki umyj, 100 g pokrój w ćwiartki, resztę w kostkę. Papryki oczyść z nasion, pokrój w kostkę.
- Bazylię i oregano umyj, posiekaj. Sok z cytryny wymieszaj z solą, pieprzem i 6 łyżkami oliwy.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Marchewkę wymieszaj z chrzanem, ogórki z czosnkiem, pomidorki z bazylią, a paprykę z oregano. Warzywa oddzielnie polej sosem i wymieszaj.
- Do miseczek nałóż warstwami paprykę, marchewki, pomidorki i ogórki. Posyp dymką i udekoruj ćwiartkami pomidorków.
Źródło przepisu: Sałatki