Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2-3 sztuki solone filety śledziowe
2 sztuki cebule
2-3 sztuki ziemniaki
2-3 sztuki buraki
2-3 sztuki jajka
majonez
1 szczypta kwasku cytrynowego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety pokrój w kostkę, przełóż do salaterki. Cebule pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wysyp na śledzie.
- Ziemniaki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozłóż na cebuli. Warstwę polej majonezem.
- Buraki ugotuj, ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw kwaskiem cytrynowym. Wyłóż na ziemniaki. Polej majonezem.
- Jajka ugotuj, obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na wierzch sałatki.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza