Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g makaronu piórka
rzeżucha
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
4 plastry żółtego sera
4 sztuki rzodkiewki
kilka liści sałaty
8 sztuk pomidorków koktajlowych
mały ogórek
prażone pestki dyni
prażone pestki słonecznika
olej
1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
1/2 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
pieprz utarty z kolendrą
sól
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Ustaw pionowo wzdłuż natłuszczonych ścianek kokilek. Wyłóż plastrami sera, tak aby powstały koszyczki. Piecz 10 minut w 190 st. C.
- Sałatę i czosnek niedźwiedzi porwij na mniejsze kawałki. Włóż do koszyczków. Pomidorki pokrój w ćwiartki, rzodkiewki i ogórka w plastry. Ułóż na sałacie. Posyp rzeżuchą i pestkami.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Sosem skrop sałatkę i posyp suszonymi pomidorami.
Źródło przepisu: Przyslij przepis























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!