Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g makaronu piórka
- rzeżucha
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 4 plastry żółtego sera
- 4 sztuki rzodkiewki
- kilka liści sałaty
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- mały ogórek
- prażone pestki dyni
- prażone pestki słonecznika
- olej
- 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz utarty z kolendrą
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Ustaw pionowo wzdłuż natłuszczonych ścianek kokilek. Wyłóż plastrami sera, tak aby powstały koszyczki. Piecz 10 minut w 190 st. C.
- Sałatę i czosnek niedźwiedzi porwij na mniejsze kawałki. Włóż do koszyczków. Pomidorki pokrój w ćwiartki, rzodkiewki i ogórka w plastry. Ułóż na sałacie. Posyp rzeżuchą i pestkami.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Sosem skrop sałatkę i posyp suszonymi pomidorami.
Źródło przepisu: Przyslij przepis