Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g ryż
ugotowany na sypko - 3 sztuki marchew
- 3 sztuki por
- 400 g seler naciowy
- 100 g orzechy włoskie
posiekane - 5 gałązek seler naciowy
- Sos:
- 1 łyżka ocet
ziołowy - 2 łyżki sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukier
- 5 łyżek olej słonecznikowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w słupki. Por umyj i pokrój w krążki. Wszystkie warzywa wymieszaj, połącz z ryżem, dodaj orzechy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wymieszaj składniki sosu i polej nim warzywa z ryżem. Wymieszaj. Przed podaniem udekoruj gałązkami selera naciowego.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa