Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
6 sztuk filetów śledziowych
4 sztuki ziemniaki
4 sztuki marchewki
2 sztuki buraki
1 sztuka por
4 sztuki jajka
3 sztuki cebule
majonez
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, marchewkę oraz buraki ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i por pokrój w kostkę.
- Śledzie pokrój w kostkę, przełóż do miski i posyp posiekaną cebulą. Na wierzch wyłóż warstwę majonezu. Następnie wyłóż tarte ziemniaki, oprósz solą oraz pieprzem, połóż majonez, posyp pokrojonym porem, wyłóż kolejną porcję majonezu i ułóż starkowaną marchewkę. Oprósz wszystko solą oraz pieprzem i przykryj majonezem. Kolejną warstwę ułóż z tartych buraków, przykryj warstwą majonezu. Na wierzch, na tarce o dużych oczkach, zetrzyj jajka. Na koniec udekoruj sałatkę marchewką i kiszonym ogórkiem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników