Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
35 dag filetów śledziowych w oleju
2 sztuki cebule
4 sztuki jajka
4 sztuki ziemniaki
2 sztuki marchewki
2 sztuki buraki
3/4 sztuki szkl. majonezu
3 łyżki śmietany
3 łyżki gęstej śmietany
1 sztuka mały ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj w kostkę. Ziemniaki, marchewki i buraki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Dno szklanych miseczek wyłóż pokrojoną cebulą. Następnie kolejno ułóż śledzie, pokrojone jarzyny oraz jajka.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczyptą pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Gotową sałatkę podawaj schłodzoną.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy