Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 osób
Składniki
1/3 szklanki makaron stelline (gwiazdki)
8 sztuk pomidory suszone
w oleju Ponti
2 garści rukola
16 kulek ser mozzarella
mini kulki
250 g pomidorki koktajlowe
12 sztuk czarne oliwki
1/3 szklanki pestki dyni
1/3 szklanki pestki słonecznika
- Dressing:
5-6 łyżek olej
z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnek
1 łyżka bazylia
posiekana
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron gwiazdki (stelline) gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej flypr.pl























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!