Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 puszka anchois
- 100 g rukola
- 1 pęczek rzodkiewki
- 100 g pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki pestki dyni
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka kapary
- 1 łyżka ocet winny
jasny - cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rukolę umyj, osusz. Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki opłucz, przetnij na pół. Połącz wszystkie składniki, dołóż osączone anchois.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni. Kapary posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- W occie winnym rozpuść po szczypcie soli i cukru. Dodaj kapary, czosnek oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i posyp pestkami dyni.
Źródło przepisu: Sałatki