Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 puszka anchois
100 g rukola
1 pęczek rzodkiewki
100 g pomidorki koktajlowe
2 łyżki pestki dyni
1 ząbek czosnek
1 łyżka kapary
1 łyżka ocet winny
jasny
cukier
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rukolę umyj, osusz. Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki opłucz, przetnij na pół. Połącz wszystkie składniki, dołóż osączone anchois.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni. Kapary posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- W occie winnym rozpuść po szczypcie soli i cukru. Dodaj kapary, czosnek oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i posyp pestkami dyni.
Źródło przepisu: Sałatki























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!