Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 kg arbuz
- 2 sztuki oscypek
mały - 100 g rukola
- 1/2 sztuki cebula czerwona
- 2 gałązki estragon
- 1 gałązka mięta
- 1/2 sztuki cytryna
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut. Arbuz obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Oscypki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzach. Na wierzchu rozłóż kostki arbuza i posyp startym serem.
- Estragon i miętę umyj, osusz. Z cebuli zlej sok i rozpuść w nim sól. Dodaj posiekane estragon i miętę oraz pieprz. Wymieszaj. Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Sałatki