Dzisiaj jest: Piątek, 01.07.2022 Imieniny: Haliny i Mariana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Sałatka z arbuzem i oscypkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z arbuzem i oscypkiem to przepis na orzeźwiającą przekąskę. Jeśli nie mamy oscypka, sałatkę można posypać zwykłym, tartym żółtym serem.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 kg  arbuz
  • 2 sztuki  oscypek
    mały
  • 100 g  rukola
  • 1/2 sztuki  cebula czerwona
  • 2 gałązki  estragon
  • 1 gałązka  mięta
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut. Arbuz obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Oscypki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzach. Na wierzchu rozłóż kostki arbuza i posyp startym serem.
  2. Estragon i miętę umyj, osusz. Z cebuli zlej sok i rozpuść w nim sól. Dodaj posiekane estragon i miętę oraz pieprz. Wymieszaj. Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

arbuzoscypekprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE