Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
200 g udka kurczaka
mięso z ud4 sztuki ziemniaki
3 sztuki jajka
2 sztuki awokado
4 sztuki szalotka
50 g szpinak
świeży2 łyżki masło klarowane
sól
do smakupieprz czarny
do smaku
- Sos:
100 ml kefir
2% np. z Piątnicy1 łyżka pasta sezamowa
tahini1 łyżka chrzan
tarty2 łyżki majonez
1/2 łyżeczki cukier
1 sztuka skórka z cytryny
lub z limonki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na maśle.
- Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl