Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 200 g udka kurczaka
mięso z ud - 4 sztuki ziemniaki
- 3 sztuki jajka
- 2 sztuki awokado
- 4 sztuki szalotka
- 50 g szpinak
świeży - 2 łyżki masło klarowane
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
- Sos:
- 100 ml kefir
2% np. z Piątnicy - 1 łyżka pasta sezamowa
tahini - 1 łyżka chrzan
tarty - 2 łyżki majonez
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1 sztuka skórka z cytryny
lub z limonki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na maśle.
- Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl