Dzisiaj jest: Piątek, 14.08.2020 Imieniny: Alfreda i Euzebiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Sałatka z bakłażana z kaparami i oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki  kaparów odcedzonych z zalewy
  • 12 sztuk zielonych oliwek bez pestek
  • orzechy nerkowca
  • 3 łyżki  parmezanu
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażan umyj, osusz i pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.
  2. Gdy bakłażan będzie miękki zdejmij go z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, oliwkami, kaparami oraz posiekaną natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp orzechami i startym parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE