Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka duży bakłażan
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki kaparów odcedzonych z zalewy
12 sztuk zielonych oliwek bez pestek
orzechy nerkowca
3 łyżki parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażan umyj, osusz i pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.
- Gdy bakłażan będzie miękki zdejmij go z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, oliwkami, kaparami oraz posiekaną natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp orzechami i startym parmezanem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka