Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka z bananami, kiwi i jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z bananami, kiwi i jabłkami to świetny pomysł na drugie śniadanie. Jako, że w przepisie jest zawartych dużo owoców, to jest ona źródłem wielu witamin.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta pekińska
    mała
  • 2 sztuki  banan
  • 3 sztuki  kiwi
  • 2 sztuki  jabłka
  • 1 sztuka  pomarańcze
  • 3 łyżki  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
    Sos:
  • 1 szklanka  woda
  • 3 łyżki  wino białe wytrawne
  • 3 łyżki  sok pomarańczowy
  • 1 łyżka  skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka  mąka ziemniaczana
  • 1/4 łyżeczki  cynamon
    mielony
  • 1/4 łyżeczki  goździki
    mielone
  • cukier
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Wodę zagotuj z winem i sokiem pomarańczowym. Dodaj skórkę pomarańczową i przyprawy korzenne. Podgrzej i przecedź. Mąkę rozprowadź w łyżce zimnej wody i dodaj do sosu. Zagotuj. Dopraw do smaku cukrem.
  2. Kapustę drobno poszatkuj, skrop częścią soku z cytryny i oprósz solą. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Banany obierz i pokrój w plasterki. Skrop owoce pozostałym sokiem z cytryny. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki.
  3. Kapustę ułóż na dnie salaterki. Następnie dodaj pozostałe składniki sałatki. Polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE