Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 główka kapusta pekińska
mała - 2 sztuki banan
- 3 sztuki kiwi
- 2 sztuki jabłka
- 1 sztuka pomarańcze
- 3 łyżki sok z cytryny
- sól
do smaku
- Sos:
- 1 szklanka woda
- 3 łyżki wino białe wytrawne
- 3 łyżki sok pomarańczowy
- 1 łyżka skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1/4 łyżeczki cynamon
mielony - 1/4 łyżeczki goździki
mielone - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wodę zagotuj z winem i sokiem pomarańczowym. Dodaj skórkę pomarańczową i przyprawy korzenne. Podgrzej i przecedź. Mąkę rozprowadź w łyżce zimnej wody i dodaj do sosu. Zagotuj. Dopraw do smaku cukrem.
- Kapustę drobno poszatkuj, skrop częścią soku z cytryny i oprósz solą. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Banany obierz i pokrój w plasterki. Skrop owoce pozostałym sokiem z cytryny. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki.
- Kapustę ułóż na dnie salaterki. Następnie dodaj pozostałe składniki sałatki. Polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Twoje przepisy