Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g bób
200 g marchew
1 sztuka cebula
mała1 ząbek czosnek
1 łyżka olej
1 łyżka masło klarowane
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób podgotuj w osolonej wodzie. Następnie przelej go zimną wodą, osącz i obierz ze skórki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek z marchewką. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka.
- Tak przygotowaną marchewkę przełóż do bobu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne