Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 100 g boczek wędzony
- 300 g kalafior
- 1 kawałek seler naciowy
łodyga - 1 puszka ciecierzyca
- 1 puszka groszek konserwowy
- 1 pęczek dymka ze szczypiorkiem
- 1 garść orzechy nerkowca
- 1/2 szklanki majonez
- 1 łyżka musztarda
- curry
do smaku - 1/2 sztuki cytryna
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior umyj, podziel na różyczki i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odcedź. Boczek pokrój w plasterki i usmaż na rumiano.
- Dymkę oczyść, posiekaj. Cebulki posiekaj, zalej sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny i odstaw na 10 minut. Seler naciowy opłucz, pokrój w plastry. Orzechy upraż na suchej patelni.
- Z dymki zlej sok. Groszek i ciecierzycę osącz z zalewy po czym wymieszaj. Dodaj seler, kalafior, dymkę, 1/2 szczypiorku oraz boczek.
- Majonez wymieszaj z musztardą, curry, solą, pieprzem oraz pozostałym po moczeniu dymki sokiem z cytryny. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę pozostałym boczkiem, szczypiorkiem oraz orzechami.
Źródło przepisu: Sałatki