Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g fasolka szparagowa
150 g boczek wędzony
2 sztuki pomidory
3 sztuki pomidory suszone
w oliwie2 gałązki bazylia
2 gałązki tymianek
1 łyżka ocet winny jasny
papryka (przyprawa)
słodka, do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonym wrzątku. Po 10 minutach odcedź.
- Tymianek opłucz, posiekaj. Pomidory suszone włóż do moździerza. Dodaj tymianek i słodką paprykę i utrzyj. Pomidory umyj, pokrój w mniejsze kawałki.
- Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i zrumień na niej boczek.
- Następnie na tłuszcz przełóż przyprawy z moździerza, dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ocet winny i wymieszaj.
- W misce wymieszaj fasolkę, boczek i pomidory. Polej ciepłym sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki