Dzisiaj jest: Czwartek, 30.06.2022 Imieniny: Emilii i Lucyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Sałatka z boczkiem i zieloną fasolką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z boczkiem i zieloną fasolką to przepis na szybką przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  fasolka szparagowa
  • 150 g  boczek wędzony
  • 2 sztuki  pomidory
  • 3 sztuki  pomidory suszone
    w oliwie
  • 2 gałązki  bazylia
  • 2 gałązki  tymianek
  • 1 łyżka  ocet winny jasny
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonym wrzątku. Po 10 minutach odcedź.
  2. Tymianek opłucz, posiekaj. Pomidory suszone włóż do moździerza. Dodaj tymianek i słodką paprykę i utrzyj. Pomidory umyj, pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i zrumień na niej boczek.
  4. Następnie na tłuszcz przełóż przyprawy z moździerza, dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ocet winny i wymieszaj.
  5. W misce wymieszaj fasolkę, boczek i pomidory. Polej ciepłym sosem i wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE