Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 garść szpinak
1 garść botwinka
1/2 główki sałata karbowana
1/2 główki sałata masłowa
1 sztuka papryka żółta
1 sztuka papryka czerwona
2 sztuki pomidory
1 sztuka cebula czerwona
mała1 sztuka cebula biała
mała1 sztuka brokuł
mały
- Sos:
2 łyżki ocet balsamiczny
jasny3 łyżki oliwa
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka miód
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz ziołowy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój w cienkie talarki, pomidory w duże kawałki. Papryki pokrój w długie paski. Sałaty, szpinak i botwinkę porwij na mniejsze kawałki. Brokuł zblanszuj, ostudź i podziel na różyczki. Warzywa wymieszaj.
- Ocet wymieszaj z miodem, sosem tabasco i szczyptą soli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie mieszając, stopniowo wlewaj oliwę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Najlepsze sałatki