Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 pęczek botwinka
- 1 główka sałata masłowa
- 10 plastrów szynka
dojrzewająca - 100 g ser feta
- 1/2 puszki kukurydza
- Sos:
- 4 łyżki oliwa
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka musztarda
sarepska - 1 łyżeczka ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka cukier
- sól
do smaku - pieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wlej 4 łyżki oliwy. Dodaj sok z cytryny, musztardę, ocet i cukier. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły.
- Z botwinki odetnij buraczki. Liście umyj, osusz i posiekaj razem z łodygami. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Fetę pokrój w kostkę. Plasterki szynki porwij na mniejsze kawałki.
- Botwinę przełóż do miski. Dodaj sałatę i polej sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, pokrojoną fetę i posyp odsączoną z zalewy kukurydzą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka