Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 pęczek botwinka
1 główka sałata masłowa
10 plastrów szynka
dojrzewająca100 g ser feta
1/2 puszki kukurydza
- Sos:
4 łyżki oliwa
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka musztarda
sarepska1 łyżeczka ocet balsamiczny
1 łyżeczka cukier
sól
do smakupieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wlej 4 łyżki oliwy. Dodaj sok z cytryny, musztardę, ocet i cukier. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły.
- Z botwinki odetnij buraczki. Liście umyj, osusz i posiekaj razem z łodygami. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Fetę pokrój w kostkę. Plasterki szynki porwij na mniejsze kawałki.
- Botwinę przełóż do miski. Dodaj sałatę i polej sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, pokrojoną fetę i posyp odsączoną z zalewy kukurydzą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka