Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z brokułami i czerwoną kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z brokułami i czerwoną kapustą może stanowić zarówno dodatek do dań mięsnych, jak i być świetną przekąską.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki  kapusta czerwona
  • 200 g  brokuł
  • 1 sztuka  jabłko
    duże
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  ocet winny
    jasny
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Kapustę poszatkuj, dodaj do cebuli i oprósz solą. Wlej łyżkę octu winnego, wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 15 minut do lodówki.
  2. Brokuły oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Jabłko umyj, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  3. Wyjmij kapustę z lodówki. Dodaj brokuły oraz jabłko. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  4. W łyżce octu winnego rozpuść szczyptę soli, dodaj czosnek oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE