Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1/2 sztuki kapusta czerwona
200 g brokuł
1 sztuka jabłko
duże1/2 sztuki cytryna
1 sztuka cebula czerwona
1 ząbek czosnek
2 łyżki ocet winny
jasny3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Kapustę poszatkuj, dodaj do cebuli i oprósz solą. Wlej łyżkę octu winnego, wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 15 minut do lodówki.
- Brokuły oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Jabłko umyj, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Wyjmij kapustę z lodówki. Dodaj brokuły oraz jabłko. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- W łyżce octu winnego rozpuść szczyptę soli, dodaj czosnek oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki