Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki brokuł
- 3 sztuki marchew
- 150 g groszek zielony
młody - 1 łyżka olej słonecznikowy
- 1 łyżka koperek
posiekany - cukier
do smaku - sok z cytryny
do smaku - musztarda
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Brokuły podziel na różyczki.
- Marchew i groszek zalej niewielką ilością osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Po 5 minutach dodaj brokuły i gotuj jeszcze kilka minut. Odcedź.
- Olej wymieszaj z 1 łyżką wody, odrobiną musztardy, cukru i sokiem z cytryny. Uzyskanym sosem polej warzywa i wymieszaj. Przed podaniem posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa