Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki brokuł
3 sztuki marchew
150 g groszek zielony
młody1 łyżka olej słonecznikowy
1 łyżka koperek
posiekanycukier
do smakusok z cytryny
do smakumusztarda
do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Brokuły podziel na różyczki.
- Marchew i groszek zalej niewielką ilością osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Po 5 minutach dodaj brokuły i gotuj jeszcze kilka minut. Odcedź.
- Olej wymieszaj z 1 łyżką wody, odrobiną musztardy, cukru i sokiem z cytryny. Uzyskanym sosem polej warzywa i wymieszaj. Przed podaniem posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa