Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g brokuł
250 g pieczarki
200 g pomidorki koktajlowe
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnek
2 gałązki tymianek
1 sztuka cytryna
5 łyżek oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut, osącz, ostudź. Tymianek opłucz. Cebulę obierz i posiekaj. Cytrynę sparz, osusz i z 1/2 otrzyj skórkę.
- Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj pieczarki, tymianek, sól oraz pieprz. Smaż przez 10 minut, aż płyn odparuje. Zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.
- Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na ćwiartki. Brokuły połącz z pieczarkami i pomidorkami. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- W soku z 1/2 cytryny rozpuść szczyptę soli. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj na aksamitną emulsję. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i nałóż na talerz.
Źródło przepisu: Sałatki