Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g brokuł
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 garść żurawina
suszona - 50 g orzechy nerkowca
- 2 łyżki ocet winny
jasny - 4 łyżki oliwa
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły oczyść, podziel na mniejsze różyczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Do miski wrzuć brokuły, cebulę i żurawinę.
- W occie winnym rozpuść szczyptę soli, dodaj 1/2 łyżeczki cukru oraz pieprz. Wlej 4 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj i odstaw na 60 minut do lodówki.
- Orzechy grubo posiekaj, upraż na suchej patelni. Sałatkę wyjmij z lodówki, wymieszaj i posyp orzechami.
Źródło przepisu: Sałatki