Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z brokułem i makaronem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 dag  makaronu wstążki
  • 30 dag  boczku
  • 1/2 główki  brokułu
  • 2 sztuki pomidory
  • 1/2 szklanki  śmietany 18%
  • 4 łyżki  majonezu
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • garść listków bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Boczek pokrój w słupki, czosnek obierz i drobno posiekaj. Brokuła podziel na różyczki i gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, osącz na sicie. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  2. Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Ostudź. Dodaj pomidory i chwilę podduś. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wrzuć makaron do osolonego wrzątku, ugotuj al dente. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, odsącz. Gotowy makaron wymieszaj z boczkiem, pomidorami, brokułem oraz sosem przygotwanym na bazie majonezu, śmietany, czosnku, soli i pieprzu.
  4. Przed podaniem rozłóż sałatkę do miseczek i posyp listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE