Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag makaronu wstążki
30 dag boczku
1/2 główki brokułu
2 sztuki pomidory
1/2 szklanki śmietany 18%
4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
garść listków bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w słupki, czosnek obierz i drobno posiekaj. Brokuła podziel na różyczki i gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, osącz na sicie. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Ostudź. Dodaj pomidory i chwilę podduś. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wrzuć makaron do osolonego wrzątku, ugotuj al dente. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, odsącz. Gotowy makaron wymieszaj z boczkiem, pomidorami, brokułem oraz sosem przygotwanym na bazie majonezu, śmietany, czosnku, soli i pieprzu.
- Przed podaniem rozłóż sałatkę do miseczek i posyp listkami bazylii.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca