Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki brokuł
150 g pieczarki
1 sztuka sok z cytryny
5 listków bazylia
świeża1/2 łyżki masło
- Zalewa:
2 sztuki żółtko z jajka
1/2 szklanki olej
2 łyżki ocet winny
2 łyżki śmietana kremówka
2 łyżki mleko
1 łyżka musztarda
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
mielona, słodkagałka muszkatołowa
do smakucukier
do smakusól
do smakupieprz biały
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka wbij do miseczki. Dodaj musztardę oraz przyprawy. Miksuj, dolewając partiami olej, ocet, kremówkę oraz mleko, aż powstanie jednolita masa.
- Brokuły umyj, podziel na różyczki, obgotuj w osolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Bazylię drobno posiekaj.
- Brokuły, pieczarki i bazylię wymieszaj z przygotowaną wcześniej zalewą. Sałatkę przełóż do salaterki i polej stopionym masłem.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne