Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
600 g brokuł
sól
do wody2 sztuki papryka czerwona
- Sos:
100 g ser rokfor (roquefort)
4 łyżki śmietana kwaśna
2 łyżki ocet winny
sól
do smakupieprz czarny
do smaku1 szczypta gałka muszkatołowa
1 pęczek natka pietruszki
- Dodatkowo:
2 łyżki słonecznik ziarna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyść brokuły i podziel na różyczki. Zwłókniałe, grube pędy obierz i pokrój w plasterki. Całość gotuj 6 minut w osolonej wodzie, po czym osącz na sitku, przelej zimną wodą i ponownie starannie osącz.
- Przekrój paprykę na pół, oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w małą kostkę. Paprykę i brokuły przełóż do dużej salaterki.
- Rozgnieć widelcem w małej misce ser, a następnie wymieszaj go z kwaśną śmietaną i białym octem winnym.
- Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pietruszkę opłucz, otrząśnij z wody, oderwij listki, drobno je posiekaj i dodaj do sałatki.
- Na koniec polej sosem sałatkę, wymieszaj starannie i odstaw, by smaki się przegryzły.
- Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.Przed podaniem posyp nimi sałatkę.