Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g brukselka
- 4 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 30 g płatki migdałowe
- 5 łyżek masło
- 2 łyżki bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselkę umyj, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj posiekany czosnek i ugotowane brukselki. Smaż wszystko razem przez 3 minuty.
- Następnie brukselkę przełóż do salaterki. Na patelnię wrzuć pozostałe masło, dodaj bułkę tartą i mieszając, lekko zezłoć. Tak przygotowaną bułką polej brukselkę.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i posyp nimi brukselkę.
Źródło przepisu: Warzywa tanie i zdrowe