Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
700 g buraków
2 sztuki jabłka winne
1/2 szklanki mrożonych wiśni
50 g płatków migdałowych
4 łyżki majonezu
1 szczypta tymianku
1 szczypta estragonu
10-12 sztuk zielonych winogron
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki wyszoruj, gotuj przez 20-30 minut w osolonej wodzie, wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka obierz i również zetrzyj na tarce.
- Wiśnie podgotuj przez 30 sekund we wrzątku, po czym odsącz na sicie. Winogrona umyj i osusz.
- Do miski wrzuć starte jabłka oraz buraki. Dodaj wiśnie, 2/3 płatków migdałowych, tymianek, estragon, sól oraz pieprz, a także majonez i delikatnie wszystko wymieszaj.
- Przed podaniem udekoruj sałatkę pozostałymi winogronami i płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka