Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 400 g ciecierzyca
sucha - 4 sztuki liście laurowe
- 1 łyżka tymianek
suszony - sól
do smaku - 2 sztuki marchew
duża - 10 sztuk pomidory suszone
w oleju - 1/2 pęczki koperek
- pieprz kolorowy
do smaku - 4 łyżki olej
z suszonych pomidorów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciecierzycę zalej zimną wodą i zostaw na noc. Na drugi dzień dodaj liście laurowe, tymianek oraz niewielką ilość soli. Gotuj do miękkości przez 90 minut. Odcedź, wyjmij listki laurowe, ostudź.
- Marchew wyszoruj, ugotuj w skórce na półtwardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Suszone pomidory drobno pokrój. Koperek opłucz, osusz i posiekaj.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i skrop olejem z suszonych pomidorów.
Źródło przepisu: Moje gotowanie