Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki cukinia
1.5 szklanek groszek zielony
5 kawałków imbir
marynowany w słoiku4 łyżki zalewa imbirowa
1 garść szałwia
listkisól
do smakupieprz
świeżo mielony, do smakuser parmezan
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, pokrój wzdłuż w cienkie i podłużne plasterki. Tak przygotowaną cukinię przełóż do miski, skrop marynatą imbirową i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Świeży groszek wyłuskaj. Marynowany imbir pokrój w cienkie paski.
- Na talerzu rozłóż zamarynowane paski cukinii, posyp groszkiem i imbirem. Dodaj listki świeżej szałwii i delikatnie wymieszaj.
- Gotową potrawę przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Przed podaniem oprósz solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia