Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka pojedynczy filet z kurczaka
4 sztuki cykorie
1 sztuka cytryna
2 sztuki jajka
1 sztuka żółtko
2 łyżki ostrej musztardy
150 ml oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i starannie osusz. Pokrój w kostkę.
- Domowy majonez: Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Żółtka wyjmij, wrzuć do miski. Dodaj surowe żółtko i miksuj stopniowo dodając olej. Następnie dodaj musztardę i sok z połowy cytryny, dopraw i schłodź.
- Cykorię oczyść z głąbów, a liście pokrój w paski. Wymieszaj z mięsem i majonezem. Skrop pozostałym sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis