Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 dag czerwonej kapusty
- 50 dag mandarynek
- 15 dag szynki w plasterkach
- 1 pęczek dymki
- 3 łyżki octu winnego białego
- 2 łyżki oleju
- Sos chrzanowy
- 1/2 szklanki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj i obgotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu winnego i oleju. Następnie osącz i odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzoną kapustę wrzuć do miski. Dodaj pokrojoną dymkę, cząstki obranych mandarynek i szynkę pokrojoną w paseczki. Wymieszaj.
- Chrzan wrzuć do miski. Dodaj majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszaj i przelej sos do sosjerki.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca