Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 100 g ryżu dzikiego
- 70 g fasoli Piękny Jaś
- 1 sztuka mała cukinia
- Dressing
- 1 sztuka cytryna
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę namocz na całą noc. Następnego dnia wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj, aż będzie miękka. Odcedź i przelej zimną wodą. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
- Cukinię opłucz i pokrój w plastry, natrzyj lekko oliwą i grilluj w piekarniku lub na patelni, aż delikatnie zmięknie.
- Połącz ryż z fasolą i cukinią. Polej dressingiem przygotowanym z podanych składników.
- Przed podaniem wymieszaj i udekoruj listkami świeżej mięty.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca