Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
400 g fasola biała
2 sztuki szalotka
1 ząbek czosnek
1 gałązka rozmaryn
100 g miks sałat
2 sztuki pomidory
1 łyżka ocet winny
6 łyżek oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia zmień wodę i gotuj na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj. Rozmaryn opłucz i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj ocet, szczyptę soli szalotki, czosnek, rozmaryn, pieprz i oliwę.
- Fasolę osącz, jeszcze ciepłą dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
- Mieszankę sałat umyj, osusz. Pomidory opłucz i pokrój w kostkę. Fasolę połącz z pomidorami i sałatą. Rozłóż na talerze.
Źródło przepisu: Sałatki