Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 400 g ryż basmati
- 300 g fasolka szparagowa
zielona - 150 g tuńczyk
w oleju - 4 sztuki jajka
- 5 łyżek oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek
- 1/8 łyżeczki oregano
- 1 gałązka bazylia
do dekoracji - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 1 sztuka sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 7-10 minut lub do momentu kiedy będzie miękka. Osuszyć i odstawić.
- Osuszyć tuńczyka i połamać go widelcem na kawałki.
- Jajka umieścić w garnku z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 7 minut. Osuszyć i wystudzić. Obrać ze skorupek i odstawić.
- Ryż ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy przez 12-15 minut lub do momentu, kiedy będzie miękki. Osuszyć i wystudzić.
- W małej misce wymieszać sok z cytryny, pozostałą oliwę z oliwek, lekko rozgnieciony czosnek i oregano. Posypać pieprzem. Rozetrzeć czosnek.
- Skropić ryż dressingiem. Przenieść na duży talerz i wyłożyć tuńczyka oraz fasolę na wierzch.
- Roztrzepać 2 żółtka na wierzch ryżu. Udekorować bazylią i pozostałymi jajkami pokrojonymi w ćwiartki.