Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z fasolką szparagową, tuńczykiem, jajami i ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zieloną fasolkę szparagową można zastąpić żółtą. Można też użyć zarówno żółtą i zieloną fasolkę mrożoną.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 400 g  ryż basmati
  • 300 g  fasolka szparagowa
    zielona
  • 150 g  tuńczyk
    w oleju
  • 4 sztuki  jajka
  • 5 łyżek  oliwa z oliwek
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1/8 łyżeczki  oregano
  • 1 gałązka  bazylia
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 1 sztuka  sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 7-10 minut lub do momentu kiedy będzie miękka. Osuszyć i odstawić.
  2. Osuszyć tuńczyka i połamać go widelcem na kawałki.
  3. Jajka umieścić w garnku z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 7 minut. Osuszyć i wystudzić. Obrać ze skorupek i odstawić.
  4. Ryż ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy przez 12-15 minut lub do momentu, kiedy będzie miękki. Osuszyć i wystudzić.
  5. W małej misce wymieszać sok z cytryny, pozostałą oliwę z oliwek, lekko rozgnieciony czosnek i oregano. Posypać pieprzem. Rozetrzeć czosnek.
  6. Skropić ryż dressingiem. Przenieść na duży talerz i wyłożyć tuńczyka oraz fasolę na wierzch.
  7. Roztrzepać 2 żółtka na wierzch ryżu. Udekorować bazylią i pozostałymi jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 54


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE