Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
- 1 opakowanie gęstego sosu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- kilka kropel tabasco
- 2-3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 5 łyżek oliwy
- kilka kropel soku z limonki
- 4 łyżki płatków migdałowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki strączków i gotuj w osolonej wodzie przez 8-10 minut.
- Na patelnię wlej sos pomidorowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco oraz sos Worcestershire. Ciągle mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
- Każdy rodzaj fasolki wymieszaj osobno z łyżką oliwy i kilkoma kroplami soku z limonki.
- Fasolkę podziel na pęczki. Każdą porcję owiń plastrem szynki i ułóż obok siebie na talerzu. Wierzch polej sosem pomidorowym i posyp płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka