Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
300 g żółtej fasolki szparagowej
300 g zielonej fasolki szparagowej
8 plastrów szynki długo dojrzewającej
1 opakowanie gęstego sosu pomidorowego
3 ząbki czosnku
kilka kropel tabasco
2-3 łyżeczki sosu Worcestershire
5 łyżek oliwy
kilka kropel soku z limonki
4 łyżki płatków migdałowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki strączków i gotuj w osolonej wodzie przez 8-10 minut.
- Na patelnię wlej sos pomidorowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco oraz sos Worcestershire. Ciągle mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
- Każdy rodzaj fasolki wymieszaj osobno z łyżką oliwy i kilkoma kroplami soku z limonki.
- Fasolkę podziel na pęczki. Każdą porcję owiń plastrem szynki i ułóż obok siebie na talerzu. Wierzch polej sosem pomidorowym i posyp płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka