Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g pieczarki
100 g mieszanka sałat
z radicchio1 sztuka papryka czerwona
2 sztuki ogórki kiszone
1 sztuka cebula
1 sztuka chili papryczka
3 gałązki tymianek
100 g ser żółty
1/4 szklanki bułka tarta
1 sztuka jajka
1/2 szklanki majonez
1/2 sztuki cytryna
1 łyżka oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i posiekaj je. Cebulę obierz, chili przekrój, oczyść z pestek i posiekaj razem z cebulą. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Tymianek umyj, posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę z chili. Dodaj nóżki pieczarek, 1/2 tymianku, sól oraz pieprz i smaż przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj bułkę tartą, ser oraz jajko, wymieszaj. Kapelusze pieczarek wypełnij farszem, piecz 20 minut w 180 st. C.
- Mieszankę sałat umyj, osusz. Ogórki kiszone pokrój w plasterki. Paprykę opłucz, oczyść z pestek i pokrój w paski. Wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na półmisek. Na wierzchu ułóż faszerowane pieczarki.
- Majonez wymieszaj z resztą tymianku. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Sałatki