Dzisiaj jest: Niedziela, 05.02.2023 Imieniny: Agaty i Adelajdy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Sałatka z faszerowanymi pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z faszerowanymi pieczarkami to nie tylko smaczne, ale i efektowne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  pieczarki
  • 100 g  mieszanka sałat
    z radicchio
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 2 sztuki  ogórki kiszone
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 3 gałązki  tymianek
  • 100 g  ser żółty
  • 1/4 szklanki  bułka tarta
  • 1 sztuka  jajka
  • 1/2 szklanki  majonez
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 1 łyżka  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i posiekaj je. Cebulę obierz, chili przekrój, oczyść z pestek i posiekaj razem z cebulą. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Tymianek umyj, posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę z chili. Dodaj nóżki pieczarek, 1/2 tymianku, sól oraz pieprz i smaż przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj bułkę tartą, ser oraz jajko, wymieszaj. Kapelusze pieczarek wypełnij farszem, piecz 20 minut w 180 st. C.
  3. Mieszankę sałat umyj, osusz. Ogórki kiszone pokrój w plasterki. Paprykę opłucz, oczyść z pestek i pokrój w paski. Wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na półmisek. Na wierzchu ułóż faszerowane pieczarki.
  4. Majonez wymieszaj z resztą tymianku. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE